Tudod hány évente érdemes kicserélni a matracod?

 

 Mielőtt egy számot mondok, s Te a szívedhez kapsz, hogy „Úristen, ezt nem hiszem el…”, talán hasznos, ha arról írok röviden, hogy MIÉRT is kell, kellene, kellett volna cserélni azt a matracot.

 

 

 

FONTOS: most kifejezetten nem az a témánk, hogy ha fáj a derekad, ha álmatlanul forgolódsz a tavaly vásárolt matracon, vagy ha esetleg a srácok rommá ugrálták az ágyat akkor mi a helyzet a cserével, bár tudom, hogy ez is izgalmas, érdekes téma…

 

 Most arról beszélünk, hogy ha minden rendben az ágyaddal – nem gödrös, nem nyom, nem szagos és nem nyikorog –, istenien alszol rajta, úgy érzed, hogy tényleg az est fénypontja, amikor belebújsz, szóval, amikor látszólag minden rendben, akkor mikor és miért érdemes matraccserén elgondolkodni.

 

A helyzet az, hogy a mindennapi használat a látható jeleken túl is hagy nyomokat a matracunkon, a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is. Akárhogy óvod, vigyázod matracod, az a használat során folyamatosan telítődik porral, pollennel, izzadsággal, apró bőr- és hajdarabkákkal, illetve egyéb szerves és szervetlen mikrorészecskékkel.

Fogadjunk, hogy fel sem tűnt eddig, hogy minden éjszaka közel fél liter! nedvességet – aki izzadékony, ennél jóval többet – vesztesz verejték formájában, mely a bőrön keresztül jut ki szervezetedből. Ennek a tisztes mennyiségű folyadéknak egy része elpárolog a levegőben, egy részét felveszi a hálóruha, ágynemű, s egy része az ágybetétben, matracban landol.

Ezért is hangsúlyozzuk oly sokszor – alapanyagtól függetlenül, minden matrac esetén –, hogy hagyj a matracnak, ágyneműnek, az ágynak teret és időt, hogy alaposan átszellőzzön! Lehetőleg ne ágyazz be, hagyd, hogy a friss levegő átjárja, felfrissítse az ágyadat a nap folyamán.

 

 Persze sokat jelent, ha a matrac huzata levehető és mosható – DE! figyelem, a vegytisztítás nem mosás, sőt kifejezetten veszélyes lehet matrachuzat esetén, hiszen a perklóretilén, mely a vegytisztító alapanyaga, a „valószínűsíthetően rákkeltő vegyület” (2A) osztályba sorolt anyag. Ha tehát nem muszáj – és miért is lenne? hisz én döntök, hogy mi kerül az ágyamba, nem?! – én amondó vagyok, NE kerüljön az ágyba ilyen anyag, különösen azért ne, mert pont itt tartózkodunk a legtöbbet – akár 6-8-9 órát – huzamosan, egyhelyben.

Tehát, ha mosható a huzat, frissíthető – ez szuper, de a tapasztalat az, hogy emellett és a hiperszuper extraporszívók, tisztítógépek mellett is jellemzően 7 év elteltével telítődik a matracmag a fent említett apró részecskékkel, nedvességgel. Ennek következtében fordulhat elő aztán, hogy az ember - különösen este, a lefekvést követően – allergiás reakciókat produkál, tüsszög, vagy a könnye folyik.

 

 Ökölszabályként azt mondhatjuk, hogy alvás-higiénés szempontból ideális esetben 7 évente lenne érdemes matracot cserélnünk ahhoz, hogy elmondhassuk, egészséges-ideális környezetben alszunk.

Ez talán meghökkentő szám, különösen a mostani kereskedelemi gyakorlatban általános 20-25 éves matracgaranciák mellett, de úgy gondolom, érdemes rajta néhány percet elgondolkodni. Én most itt nem bontom tovább ezt a kérdéskört, ha Neked van hozzáfűznivalód, írd le nekünk kommentben!

 

 Röviden tehát: alvás-higiénés okokból, egészségügyi szempontból célszerű lenne a matracot 7 évente cserélni - ha teheted, válassz újat, cseréld le! Ha erre nincs lehetőséged, akkor arra figyelj, hogy szellőzzön az ágy naponta legalább 3 órát, a matrac mosható huzatban lakjon és porszívózd őt nagy teljesítményű porszívóval néhány havonta!

Végezetül egy érdekes infó – saját tapasztalat: míg Németországban, az alvás európai Mekkájában a statisztikák szerint jellemzően 6 évente cserélik az emberek matracaikat, addig itthon nálunk, a Gerincdoktor ágybetét használói 9-10 év elteltével jelentkeznek új matracért, s eddig kivétel nélkül visszaigazolást kapunk, hogy nincs baja a matracnak, csupán annyi, hogy lassan tinédzser korba lép :)

 

Van mondanivalód az olvasottak kapcsán?
Oszd meg velünk véleményed itt a blogon, szólj hozzá!
 

 

Élvezd a napot, aludj JÓL,

Gyöngyi
a naturhome szépálom-felelőse
 

 

 Ha szeretnél értesítést a következő írásról, itt add meg a címed:
www.naturhome.hu/alvas-magazin

 

 

Válasz/Vélemény

Ezúttal is köszönöm mindig szívélyes,hasznos jó tanácsaidat....igyekszem be-,megtartani,még nem csalódtam.....szép napokat,éjszakákat!!!

Anonymous! Te olyan sötét

Anonymous!
Te olyan sötét vagy mint a bika hónalja!!!!!!!!!!!!!!!!!
Egy matrac olyan mint az alsó nadrágod!!!!!!!!!!!!
Hord nyugodtan 20 évig, IGÉNYTELEN!!!!

Szerintem naponta lenne

Szerintem naponta lenne érdemes matracot cserélni, hogy megtömhesd a pénztárcádat.

Bár nem fogalmaznék ennyire

Bár nem fogalmaznék ennyire sarkosan, bennem is felmerült: milyen érdekes, hogy egy matracot áruló cég honlapján gyakori cserére ösztönöznek.

Miért is nem elég, ha tisztítjuk, porszívózzuk? Miért kellene hétévente több millió matracot hulladékká nyilvánítani, ha még teljesen jól használható? Legalább szúrnák bele a cikkbe, hogy adjuk oda az árvízkárosultaknak, vagy mit tudom én. Persze, nekik jó az izzadsággal telítődött matracmag is, mert a sajátjuk Tisza-vízzel telítődve hever a mocsárban.

RE: Szerintem naponta lenne

Kedves Anonymus, ez a bejegyzés nem erről szól, olvasd el mégegyszer! :)