A szép Húsvét

 'Last minit' ötletek - húsvéti szépségek 

 Ha Te is - hozzám hasonlóan - épp a napokban eszméltél, hogy 'Atyavilág mindjárt Húsvét és nem hogy ünnepi szalvéta, meg tojásfesték, de még tojás sincs idehaza', akkor kifejezetten jó helyen jársz - gyűjtöttem pár szép és egyszerű ötletet, hogy a hátralévő két napban mi is mesés húsvéti hangulatot varázsolhassunk otthon:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


IDE klikkelve megtalálod a kiskosár leírását is!
 - végtelen egyszerű

 

 

 

 

A hálószobád tavasziasításához, húsvéti csinosításához itt találsz ötleteket - KLIKK! Ha Neked van jó ötleted, saját Húsvéti szépséged, írd meg alább Nekünk, vagy küldd a fotót az ugyfelszolgalat(kukac)naturhome(pont)hu címre - s feltesszük ide további kedvcsinálónak!

 Kívánok az ünnepekre sok pihenést, jóalvós szépnapokat mindnyájatoknak, lányoknak millió locsolót, fiúknak szépséges hímes tojásokat, élvezzétek a családot, barátokat:
 

"Óh, Tavasz, óh, Húsvét, 
Emberek ősi biztatója, 
Csak azt szórd szét köztünk: 
Állandó a tavaszi óra
S ilyen marad... "

Ady Endre

Szép ünnepet, 

 

Gyöngyi
a naturhome szépálom felelőse

 

 

Ha szeretnél értesítést a következő írásról, itt add meg az e-mail címed: www.naturhome.hu/alvas-magazin

1. számú tévhit az alvásról

Alvás = naplopás?

 

 Tedd a szívedre a kezed! Mi jut eszedbe, amikor délelőtt 10 körül hívva a barátod/barátnő/kollégád/szomszédod, álmos, rekedt hang fele? Lusta, léhűtő, naplopó… - általános sztereotípiák, a társadalmi normák, évszázados hagyományok során kialakult tévképzet a délelőttöt durmolással töltőről.

 Pedig aki jól alszik, kipihenten ébred, az jól is érzi magát, míg egy vacak, álmatlan éjszaka képes tönkretenni az egész napunkat – vélhetően Te is tapasztaltad. Mindig meglep, hogy amikor egy beszélgetés során az egészség kerül szóba, a torna, rendszeres testmozgás, helyes táplálkozás, pár óra naponta a friss levegőn, stop cigi és alkohol címszavak menetrend szerint előkerülnek, míg az alvás szinte mindig parkoló pályán marad.  Pedig a pihentető, regeneráló jóalvás – igen, így egyszóban - természetes, mint a levegővétel, egyetlen fityingünkbe sem kerül, s a testünkre, egészségünkre fordított energia, idő és pénz áldásos hatásait elképesztően hatékonyan képes többszörözni.

 Az alvással töltött idő tehát semmiképp nem holmi úri huncutság – még ha ennek ellenkezőjét oly sokan próbálják is elhitetni. Nem! Ahhoz, hogy tested acélos, elméd pallérozott, lelked szárnyalóan szabad lehessen, aludni kell. Aludni - méghozzá jól, mélyen és önfeledten. Azért, hogy legyen erőd és kitartás a következő nap kihívásait pontosan, jól és derűsen elvégezni. Azért, hogy ne légy ráncos vénasszonyok/vénemberek időnap előtt. Azért, hogy jókedved és mosolyod mosolyra fakassza gyerkőceid, kedvesed és a körülötted lévőket – azért, hogy ne csak úgy légy, hanem JÓL légy!

 Nem nagy ügy – mondhatod, pedig dehogynem.
Sajnos egyre többen ébredünk – és egyre többször – leverten, kimerülten vagy feszülten, fejfájással, gyomorideggel, gerinc- vagy hátproblémákkal, égő-vörös szemekkel – hogy csak a leggyakrabban szembe jövő panaszokat említsem. De a kialvatlanság számlájára írható sok esetben az elhízás, keringési problémák, légző- és emésztőszervi rendellenességek, sőt, a legújabb kutatások szerint a rák kialakulásában is komoly kockázati tényező.

 S hogy mennyi ideig KELL aludni, hogy az tényleg jó és hatásos legyen?
Úgy, ahogy egyikünk reggelire bevág 6 tojásból rántottát szalonnával megspékelve, másikunknak pedig untig elég egy pohár tej kiflivel, legalább ennyire sokfélék vagyunk alvásigény tekintetében is.

 Míg Edison (igen, a feltaláló, akinek többek közt a villanykörtét köszönhetjük) beérte éjjelente 2-3 óra alvással – bár tudva levő, hogy emellett napközben többször szundított, addig Winston Churchill nemegyszer a kiadós alvás után egész délelőttjét ágyban töltötte, sőt gyakorta innét szervezte kormányzati munkáit is. Napóleon, történelmünk talán legnagyobb hadvezére, az imádni vagy gyűlölni való – kinek-kinek ízlése szerint – államférfi szintén az ’alig alvók’ táborát népesítette, naponta cirka 4 órát szánt erre a nézetei szerint non-produktív tevékenységre. „A férfiaknak négy, a hölgyeknek öt, a bolondoknak hat óra alvás jár” – vallotta.

 Az alvásigény terén egy igazi kaméleon - korunk zsenije, Albert Einstein. Einstein vérbeli mormota hírében áll, hisz éjjelente 10-12 órát durmolt – élete második felében. Ellenben mindaddig, míg fiatal éveiben fel nem fedezett zseniként a berni Szabadalmi Hivatal műszaki szakértőjeként kereste kenyerét, s mellette éjszakánként lázasan dolgozott relativitáselméleti kutatásain, ő sem fecsérelt túl sok időt az alvásra, sőt sok esetben lángelméje egy szikra nyugtot sem hagyott szundításra.

 De mi a helyzet napjaink hősével, Veled, velem, a szomszéd Józsi bácsival – nekünk mennyi az elég?
A felnőttek többsége általában 7-8 óra alvás után érzi magát kipihentnek, s a nagytöbbség 6, vagy ennél kevesebb alvással töltött óra után kimondottan rosszul érzi magát bőrében. Kisgyerekeknél 10-11 óra az ideális alvásmennyiség, tiniknél többnyire 9 óra. Általában az is elmondható, hogy az életkor előrehaladtával napi alvásigényünk kismértékben csökken. De! - ezek a számok statisztikai adatok, iránymutatók, tehát nincs semmi vész, ha a te alvásigényed ettől eltér. Az alvás hossza csupán egy tényező a sok közül, mely ébredésünk minőségét, reggeli jókedvünket befolyásolja, hogy milyen egyéb dolgokra érdemes figyelni - ez már egy másik történet, részletek a következőkben.

 Apropó - kérdés: Neked mennyi az ideális alvásmenniység - bent vagy a statisztikai átlagba, vagy durván eltéríted?

 

Búcsúzóul - aludj JÓL,
 

Gyöngyi
a naturhome szépálom felelőse

 

Ha szeretnél értesítést a következő írásról, itt add meg az e-mail címed: www.naturhome.hu/alvas-magazin

 

Páratlan természetes altató

Feltétlen próbáld ki még ma este!

 

 

 Van itt valamit, amit ha nehezen alszol el imádni fogsz, de ha könnyedén, akkor is - komolyan!

 Csodálatos, mert semmi kemikália, de még csak enyhe kémiai reakció sincs, nem kell bevenni, nem kell megenni, meginni, magadra ragasztani - semmi fizikai kontaktus, csak nyitott fülek és dallamok. Tudjuk jól, számtalan kutatás ismerteti a zene idegrendszerünkre, elménkre gyakorolt intenzív hatását.

 Valószínű Te is tapasztaltad, hogy bizonyos dallamok beindítanak, alig bírsz magaddal, mások meg elandalítanak, megnyugtatnak.

 Az intenzív, gyors ritmusok stimulálják, mintegy turbózzák az agyhullámokat, s ezáltal serkentik az aktív gondolkodást, míg a lágy, lassú tempójú melódiák lelassítanak, megnyugtatnak. Ma már hatékony alternatív gyógymódként alkalmaznak zeneterápiát a fájdalom csillapítására, depressziós állapot kezelése során és a testi-lelki ellazulás, az esti elalvás elősegítése kapcsán. 

No, pont ilyen mesés, pontosabban altató dallamsort alkotott Tangram, alias Fabók Péter. Általában nem vagyok túl jó alany különféle altatók kipróbálására, mert nincsenek elalvási gondjaim, gyakorlatilag alig 'párnát érek' már álmodom, de néhány évvel ezelőtt volt egy igen hajszolt időszakom rengeteg munkával. Sokszor kerültem hajnali 3-4 között ágyba, tele tervekkel, megoldandó feladatokkal. Bár tudtam, hogy mindjárt 7 és akkor menthetetlenül kelni kell, mert jönnek a kicsik - gondolataim cikáztak, képtelen voltam elaludni.

 Ha voltál már így, tudod Te is - ha nem, oltári szerencsés vagy! - az ilyen álmatlan hajnalokon csigalassúsággal vánszorognak a percek, állni látszik az idő... 

No, nem ragozom, néhány ilyen álmatlan, keservesen lassú hajnal után találtam rá Fabók Péter zenéjére, a Mindwaves-re. Hogy a ritmus-e, vagy a hangok formája, a dallamok kavalkádja teszi - mindegy is, néhány perc és jóleső, mély álmot ad.

 Hihetetlen és csodálatos érzés, ahogy a hangokat hallva az elme nyugalmat kap, a dallamsor elringat. 

Páratlan élmény, megunhatalnan, mesés érzés -

 klikk a linkre, hallgasd: http://tangr.am/download/mindwaves 
 

 Ezúton is - immár sokadszor - el nem múló tisztelettel és köszönettel ezért a csodáért - és azért, hogy szabadon elérhetővé teszi - Tangramnak!

 

Ha Neked is van kedvenc álomhozó muszikád, osszd meg velünk - hadd halljuk!:)

 

Addig is pihentető, szép estét, aludj JÓL,

 

Gyöngyi
a naturhome szépálom felelőse

 

Ha szeretnél értesítést a következő írásról, itt add meg az e-mail címed: www.naturhome.hu/alvas-magazin

 

Boldog Újesztendőt!

Fejlesztés 2012. 

 

 

 Ez a fejlesztési ötlet a Facebookon érkezett hozzánk, megragadta fantáziánk és nem tudtuk nem megmutatni itt. Kitartóan és aktívan dolgozunk rajta, hogy mielőbb Számodra is elérhető legyen a képen látható ágybetét. A prototípus elkészült, az első tesztek, próbák rendkívül biztatóak - kivétel nélkül mindenki nyugodt, pihentető éjszakáról, rendkívüli kényelemről és páratlan komfortról számolt be... :)

 A megoldáson tehát rajta vagyunk, s ezúton kívánunk Mindnyájatoknak bőségben, egészségben, szeretetben és jóalvásban gazdag, boldog újesztendőt!

 

Szeretettel,

a  naturhome.hu teljes csapata


Ha szeretnél értesítést a következő írásról, itt add meg a címed: www.naturhome.hu/alvas-magazin

Boldog karácsonyt!

Boldog PIHENŐS, JÓALVÓS karácsonyt!

 

 

 

 

 

 "Vasárnap délután, nézd mindent elborít az a hó..." - szép és mindjárt itt a karácsony! Útravalónkat az adventi és mesés karácsonyi napokra itt találod - klikk! 

 Szeretettel kívánok a magam és a Naturhome teljes csapata nevében békés, szeretetteljes, boldog karácsonyt, sok-sok pihentető jó alvást és bőségben, egészségben gazdag, boldog újesztendőt!

 

Szép ünnepet,

Gyöngyi
a naturhome szépálom-felelőse

 

Ha szeretnél értesítést a következő írásról, itt add meg a címed: www.naturhome.hu/alvas-magazin

Vasárnap óraállítás

Egy óra ajándék? - vedd könnyedén!

Kinek áldás, kinek átok - de tény, hogy vasárnap, október 30-án hajnalban véget ér a nyári időszámítás, hajnali 3 órakor 2-re állítjuk vissza óráinkat. Egy óra plusszal indul tehát a hivatalos téli időszak, egy órával többet alhatunk legtöbbünk örömére, de nem mindenkinek zökkenőmentes az átállása.

Normál biológiai ritmusunk kisebb eltérései is kihatással lehetnek alvás-ébrenlét ciklusunkra, s ezen keresztül egészségünk állapotára. Hogy melyikünk miképp viseli a változást, nagyon eltérő. Vannak, akik szinte észre sem veszik ezt az egy óra csúszást – jellemzően például a váltott műszakban dolgozók -, többségünk néhány nap alatt átáll, míg extrém esetben akár hetekbe telik az alkalmazkodás.

Ez a 60 perces eltolódás tehát hatással van belső óránkra, megzavarja szervezetünket, s olyan kellemetlen tünetekkel járhat, mint a fáradság, fáradékonyság, szív- és érrendszeri problémák, emésztési zavarok és persze a legjellemzőbb: el- és átalvási nehézségek. Általában az emberek 20%-a panaszkodik a fenti tünetek valamelyikére az óraátállítás kapcsán, de tény, hogy egyikünk számára sem jó ez a megterhelés.

 

Szükség van erre egyáltalán?

Mára gazdaságossági szempontok szerint erősen vitatott a téli-nyári időszámítás ésszerűsége, Wesztergom Viktor geofizikus épp a napokban beszélt róla a rádióban, hogy mai megváltozott, átalakult életünkben energetikailag nem indokolt a folyamatos változtatás.

Mindemellett a müncheni egyetem kronobiológusai által, 55.000 fő bevonásával végzett kutatás azzal a megállapítással zárult, hogy az emberi szervezet képtelen az évi kétszeri óraátállításhoz hozzászokni és alkalmazkodni. Ennek legfőbb oka pedig az, hogy a szervezet belső órájának normál, az évszakoktól függő és ahhoz alkalmazkodó alvás-ébrenlét ritmusát zavarja meg durván és agresszíven az óraátállítás.

 

Hogyan teheted könnyebbé az átállást, mitévő légy, hogy mihamarabb újra ritmusba kerülj?

1) Szombaton nincs különösebb teendő, vasárnap reggel, ébredés után kelj fel. Ha gondjaid vannak az esti elalvással, ezen a reggelen kerüld a lustálkodást, visszaalvást.

2) Vasárnap este fogyassz könnyű vacsorát és a megszokottnál később feküdj le. A következő néhány napban úgyszint kerüld esténként a lukulluszi lakomákat, kávét, fekete teát és egyéb stimuláló italokat a lefekvést megelőző 3 órában már ne fogyassz.

3) Hétfőn kelj egy fél órával korábban, mint kellene. Bár ez látszólag teljesen feleslegesnek tűnik - főleg, hogy épp szabadnap -, kicsit könnyebbé teszi szervezeted számára az átállást. Az így nyert reggeli félórát fordítsd sétára, mozgásra, sőt ha a délelőtt szabad, lehet álltakert, uszoda...

4) Ha napközben fáradtság tör rád, tagjaid zsibbadnak, a szemed majd' leragad vagy egyszerűen csak dekoncentráltnak érzed magad, tarts egy rövid szünetet, lazíts. Menj ki a szabadba, lélegezz mélyeket, s fogyassz elegendő folyadékot.

Figyelem, fontos: ha volna lehetőséged egy finom  ebédutáni szundira, most NE tedd! Sőt a jövő héten hagyd ki a napközbeni szunyát, mégha oly nehéz is - így könnyebben és gyorsabban tudsz az új, téli időrendhez alkalmazkodni.

5) Ha rossz alvó vagy, este gondot okoz az elalvás, altató helyett igyál egy pohár gyógyteát. Rendkívül jó nyugtató és alvássegítő a levendula, komló, macskagyökér vagy citromfű, de akár keverheted is őket.

 

Hahó, Autósok, duplán figyeljetek!
A téli átállás az autósok, sofőrök számára különösen veszélyes időszak. A napközbeni jelentkező fáradtság mellett a korai sötétedés és az ezzel járó rossz látási viszonyok, valamint az egyre gyakoribb eső és köd komoly kihívást jelentenek. Aki fáradt, koncentrációja gyenge álljon meg! Húzódjon az út szélére, dőljön a kormányra, s pihenjen, bólintson egyet – 10-15 perc szieszta energiával tölt fel, tényleg csodát tesz!

 

Ágyazz télire!
Amíg a téli álmot csak irigyelhetjük a medvéktől – de jó is nekik! sóhajt az ember egy-egy ködös, nyálkás őszvégi reggelen –, addig a finom téli vackot Te is magunkénak tudhatod.

A tél az alvás ideje. Sokat és sokszor van sötét, szervezetünk hormonálisan nyugisabb szintre kapcsol, s épp ennek okán vagyunk sokszor szomorkásak, depresszióra hajlamosak. Télidőben alvásigényünk megnő és hőigényünk is magasabb, érdemes hát ágyadat, ágyneműdet télire hangolni.

Legyen takaród kellően meleg, ugyanakkor jól szellőző, hogy ne izzadj alatta. Tehetsz lepedőd alá gyapjúderékaljat, ami túl azon, hogy alulról melegíti tested, kényelmesebbé, komfortosabbá teszi ágyadat.

Használj természetes anyagú gyapjú, selyem és pamut ágyneműket, mert ezek természetes anyaguknál fogva ideális hőmérsékletet és klímát biztosítanak az ágyban. Képzeld csak el - kint csikorgóan hideg, zord télidő, Te pedig a kedvenc fotelodban, egy finom meleg takaróba burkolózva, forró teát kortyolgatva gyönyörködsz az ablak előtt szállingózó hópihék táncában - kell ennél több, egy húzós nap után?!

 

Ha kedved van elmesélni, mivel vidítod magad a borongós télidőn, ki vele - hadd olvassuk!

 

Addig is pihentető, üdítő hosszúhétvégét, aludj JÓL,

 

Gyöngyi
a naturhome szépálom felelőse

 

Ha szeretnél értesítést a következő írásról, itt add meg az e-mail címed: www.naturhome.hu/alvas-magazin

A levendula dicsérete...

 Levendula - ágyban, pohárban, asztalon, falon...

 

 Levendula - kinek Provence, kinek Tihany jut eszébe róla, s van amelyikünk imádja, mások fintorognak... - egy biztos, szinte egyikünket sem hagy hidegen. Nekem, már csak az alvás kapcsán is szívem csücske, s ma igyekszem Neked is tengernyi jóságát megmutatni.

 Arról, hogy a levendula mindenféle méreg, adalék nélkül segíti aktívan a jó alvást, tehát a legtermészetesebb altatónk és nyugtatónk, számtalanszor hallhattál már tőlem. Most csak picit térek ki erre, s mellette megosztok Veled sok-sok hasznos tudnivalót, okos ötletet vagy egyszerűen csak szép dekortippet a levendula kapcsán, melyekre szert tettem.

 Az íráshoz egy kis muzsika is dukál, sőt, ha teheted, egy pohár friss Irsai Olivér, de legalább egy jéghideg citromos limonádé - klikk a play-re:

 

Miért a kedvencünk?

 A levendula talán az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, hisz mind az élő, friss és szárított virágzatát, illetve a belőle készült olajat, forrázatot, tinktúrát számtalan módon felhasználhatod.

Legismertebb jótékony tulajdonságai:

 ● teában vagy gyógynövénypárnácskában: nyugtató, el- és átalvást segítő, lehangoltság- és gondűző

 ● teája enyhíti az idegi alapú hasi- és bélproblémákat, emésztést elősegítő, görcsoldó hatású

 ● olaja erősen antibiotikus, antiszeptikus, fertőtlenítő hatású: csillapítja a torokfájást, gége- és mandulagyulladást, megnyugtatja a gyulladásos bőrfelületet, nagyon kellemesen hűsíti a túlzott napozást követő égő, feszítő bőrt, hűsíti a herpeszeket

 ● alkoholos kivonata reuma, izületi fájdalom, izomhúzódások és izületi gyulladások kezelésére kiváló

 ● a levendulafürdő jótékonyan hat az idegi eredetű keringési zavarokra, s megelőzi a kiütések, ekcéma kialakulását a bőrön

 

 S míg az illatpárnát vagy kádfürdőt jószívvel ajánlom akár most azonnali használatra is, addig fontos, hogy tudd: a levendulaolaj belső, szájon át történő alkalmazása kizárólag orvos felügyelete mellett és utasítása szerint ajánlott - ezt mindig tartsd szem előtt! 

forrás, további részletek: Petra Neumayer, Természetes antibiotikumok - A növényvilág gyengéd gyógyító ereje 

 

 S hogy mit gondoltak felőle hajdanán, érdekességképp nézd csak, mi mindenre ajánlja Lippai János 1664-ben megjelent "Posoni kert"-jében:

"... hanem főmosni való lugnak és ferdőnek igen jó, mert megerősíti  ...az embernek lankadt agyagvelejét, a főfájást is elüzi, sőt minden hideg nyavalyáját annak elveszti, ugymint a szédelgést, gutaütést, álmos betegséget, görcsöt, reszketést, contractuát és bénaságot. A hideg gyomrot megmelegíti, a szeleket elszéleszti, a vizelletet kiüzi, megnyitja a megrekedt máját és lépit embhernek. Mindezek a nyavalyák ellen vegyen az ember spikinárd és levendula füvet virágjával együtt, főzze meg borban vagy vízben, és abból igyék egynéhány nap egymás után. Hasonló ereje vagyon az égett vizének (v. i. alkoholos párlatának) és olajának, aki ezen a vizen felül lebeg, kinek legerősebb szaga van. Ha ezen füveket ecetben megfőzik, avagy olajukat a fájó fogon tartják, elveszi a fájdalmat. Ha abból csinált égett borból, aki elvesztette szavát, a szájába veszen egy keveset, megjön a szava. A szivdobogást is elveszi, ha fahéjat és szegfüvet tesznek hozzá s ugy élnek vele."

 Sőt, a szerző itt ugyan szemérmesen hallgat róla, de a középkorban a szerelem gyógyíreként és aktív afrodiziákumként méltatták a levendulát, illetve azt tartották róla, hogy kis csokrokban viselve segít megőrizni az ifjú lánykák ártatlanságát.

 

 

A legtermészetesebb altató?

Igen, mert fő hatóanyaga üde, balzsamos illóolaja, melynek összetevői nagyrészt a linalool (30-40%) és linalil-acetát (35-40%), valamint flavinoidok, kumarinorok, rozmaringsav és cseranyagok. Nagyanyáink hitték, mi tudományos kutatások eredményinek köszönhetően tudjuk, hogy a linalool és a linalil-acetát rendkívül aktív stresszoldó, nyugtató hatással van szervezetünkre, megkönnyítik számunkra az elalvás fázisát, s az éjszaka folyamán segítik a pihentető mélyalvást és az átalvást.

 

 

 

Hogyan használhatod?

   Főzz egy finom teát:

● tégy egy kancsóba 3 evőkanál friss vagy 1,5 evőkanál szárított levendulavirágzatot,

● forrázd le a virágokat fél liter vízzel, s hagyd állni a főzetet jó 4-5 percig,

● töltsd a teát csészékbe, s szervírozd mézzel, esetleg barna cukorral és citrommal - egészségedre! :)

 Ha nem szereted az úszkáló virágokat a csészédben, szűrd át a teát mielőtt kitöltöd, de maradhatnak is, sőt meg is kóstolhatod őket - finom :)

 

 

 

 Készíts SK levendulamézet:

Ha nem vagy oly szerencsés, hogy levendulamezőn gyűjtött igazi mézet találj a piacon, akkor egy gyors recept:

● tégy egy kisebb lábasba 0,5 kg világos mézet - szerintem az akácméz tökéletes hozzá, de próbálkozhatsz bármilyen kevéssé ízes, világos mézzel is,

● adj hozzá 3 evőkanál friss vagy 1,5 evőkanál száraz levendulavirágzatot és lassan melegíts ca. fél órán keresztül. Vigyázz, nem szabad, hogy forrjon -  épp csak forró legyen,

● ezután töltsd egy csavaros tetejű átlátszó üvegbe, s hűvös sötét helyen hagyd kihűlni. Ha enyhébb ízt szeretnél és szirommentes mézet, úgy közvetlenül az üvegbe töltés előtt szűrd le, de olyan gyönyörű a szirmokkal, hogy szerintem nem lesz hozzá szíved :)

 

 Varrj álomhozó aromapárnát

Amíg nem próbálod, nem is hiszed, milyen sokat tud javítani a levendula alvásod minőségén.

Tölts meg egy ca. 10x15cm-es len- vagy pamuthuzatot szárított levendulavirággal, s tedd azt az ágyadba az arcod közelébe, vagy varrj a paplanodra füleket - így, ahogy mi -, s fűzd abba a párnácskát.

Ha nem bíbelődnél ezzel, itt találod a finom báránygyapjúval töltött, pihepuha levendulás takarót - klikk!

 

 

 Levendula fürdő

 

Ha fáradt és elgyötört vagy egy hosszú nap után, tölts egy teatojást félig szárított vagy friss - ami akad épp otthon - levendulavirág és nagyszemű tengerisó keverékével, cseppents rá 4-5 csepp levendulaolajt, s már engedd is rá gyorsan a fürdővizet.

Meglásd, a csodás illat és a melegvíz pillanatok alatt ellazít, s ha utána rögtön ágyba bújsz könnyebben alszol el, s pihentebben ébredsz majd. 

 

 

 Levendulás fürdősó

Végtelenül egyszerű, de igazi finom kényeztető és még mutatós is, ha szép üvegbe teszed. 

● tégy egy tálkába 1 csészényi nagyszemű tengerisót, 1 csészényi szódabikarbónát és 4 evőkanál szárított levendulavirágot,  majd keverd össze alaposan,

● csepegtess rá ca. 15-20 csepp levendulaolajat kevergetés közben, majd ha szépen elrendeződött, töltsd jól záródó üvegedénybe. Remek ajándék csak úgy magadnak is, nem?

Fürdéskor tégy kis vászonzsákba 4-5 evőkanálnyit belőle, így közvetlenül bőröd is átdörzsölheted, s virágok sem úszkálnak körülötted.

 

 Levendula szappan

Nem, nem, itt most receptet nem tudok - még soha nem próbálkoztam szappankészítéssel.

Ellenben tudom, és mutatom is Neked, hogy hol találod az ország legmegbízhatóbb és legelhivatottabb szappantündérét, aki garantáltan 100%-ig természetes, méregmentes szappanokkal és otthon elkészíthető jobbnál jobb receptekkel lát el bennünket most már több, mint egy éve.

A Mannaszappan tündérének elképesztő írását a kozmetikai mérgekről itt találod - klikk! Őrület, hogy mi mindent kenünk magunkra...

Mennyei szappanjait pedig itt nézd meg - klikk! - A Provanszi levendulamező mesés csoda...

 

S hogy mi mindenben tesz még jó szolgálatot a levendula?
Hogyan illatosítja, boldogítja mindennapjainkat? Nézd csak:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha kedvet kaptál, futás a Jászaira vagy a legközelebbi piacra, még épp kapsz idei friss levendulát csokorban, vagy ültess néhány tövet a kertbe, erkélyre - végtelenül szerény és kisigényű növény, s már jövőre a saját csokrodat kötheted belőle. :)

Neked is van tuti levendulás dekortipped, recepted, ötleted? Ki vele, hadd olvassuk!

 

Addig is élvezd a napot, aludj JÓL, 

 

 

Gyöngyi
a naturhome szépálom-felelőse

 

 

fotók: inneninneninneninneninneninneninneninneninneninnen és naturhome

 

Ha szeretnél értesítést a következő írásról, itt add meg az e-mail címed: www.naturhome.hu/alvas-magazin

 

 

 

 

 

 

Frissítő a hálóban

 Hűs türkiz a tengerpart helyett?

 

 

 Te is szívesebben süttetnéd magad most valahol a Földközi-tenger partján fejeden szalmakalappal, kezedben egy romantikus lányregénnyel - fiúk, Ti mivel? - frissítő mojito-t szürcsőlve az iroda kicsit sem üdítő valósága helyett?

 No, ha ezen perpillanat nem is tudunk segíteni, hoztam néhány ötletet, hogy a hálód kicsit frissebb, hűvösebb legyen.

Mielőtt lejjebb görgetsz, készíts magadnak egy nagypohár jeges limonádét... - megvan? Akkor indítsd a track-et... (mindjárt betölt...) és go!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ha elszánt és ügyeskezű ezermester vagy fogj ecsetet és ess neki az egyik falnak, vagy kapd elő a varrógépet és berregj néhány párnát, esetleg függönyt. De látod, pár türkiz lufi vagy egyszerű papír pompom is megteszi, s a hálód igazi hűs oázis lehet.

Ha kedvet kaptál, jókedvű szépítgetést - az eredményt örömmel látnánk!:)

 

Élvezd a napot, aludj JÓL, 

 

 

Gyöngyi
a naturhome szépálom-felelőse

 

 

fotók:inneninneninneninneninneninneninneninneninneninnen, innen, innen és innen

zene:Tangram

 

Ha szeretnél értesítést a következő írásról, itt add meg az e-mail címed: www.naturhome.hu/alvas-magazin

 

Matrac csere - mikor?

Tudod hány évente érdemes kicserélni a matracod?

 

 Mielőtt egy számot mondok, s Te a szívedhez kapsz, hogy „Úristen, ezt nem hiszem el…”, talán hasznos, ha arról írok röviden, hogy MIÉRT is kell, kellene, kellett volna cserélni azt a matracot.

 

 

 

FONTOS: most kifejezetten nem az a témánk, hogy ha fáj a derekad, ha álmatlanul forgolódsz a tavaly vásárolt matracon, vagy ha esetleg a srácok rommá ugrálták az ágyat akkor mi a helyzet a cserével, bár tudom, hogy ez is izgalmas, érdekes téma…

 

 Most arról beszélünk, hogy ha minden rendben az ágyaddal – nem gödrös, nem nyom, nem szagos és nem nyikorog –, istenien alszol rajta, úgy érzed, hogy tényleg az est fénypontja, amikor belebújsz, szóval, amikor látszólag minden rendben, akkor mikor és miért érdemes matraccserén elgondolkodni.

 

A helyzet az, hogy a mindennapi használat a látható jeleken túl is hagy nyomokat a matracunkon, a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is. Akárhogy óvod, vigyázod matracod, az a használat során folyamatosan telítődik porral, pollennel, izzadsággal, apró bőr- és hajdarabkákkal, illetve egyéb szerves és szervetlen mikrorészecskékkel.

Fogadjunk, hogy fel sem tűnt eddig, hogy minden éjszaka közel fél liter! nedvességet – aki izzadékony, ennél jóval többet – vesztesz verejték formájában, mely a bőrön keresztül jut ki szervezetedből. Ennek a tisztes mennyiségű folyadéknak egy része elpárolog a levegőben, egy részét felveszi a hálóruha, ágynemű, s egy része az ágybetétben, matracban landol.

Ezért is hangsúlyozzuk oly sokszor – alapanyagtól függetlenül, minden matrac esetén –, hogy hagyj a matracnak, ágyneműnek, az ágynak teret és időt, hogy alaposan átszellőzzön! Lehetőleg ne ágyazz be, hagyd, hogy a friss levegő átjárja, felfrissítse az ágyadat a nap folyamán.

 

 Persze sokat jelent, ha a matrac huzata levehető és mosható – DE! figyelem, a vegytisztítás nem mosás, sőt kifejezetten veszélyes lehet matrachuzat esetén, hiszen a perklóretilén, mely a vegytisztító alapanyaga, a „valószínűsíthetően rákkeltő vegyület” (2A) osztályba sorolt anyag. Ha tehát nem muszáj – és miért is lenne? hisz én döntök, hogy mi kerül az ágyamba, nem?! – én amondó vagyok, NE kerüljön az ágyba ilyen anyag, különösen azért ne, mert pont itt tartózkodunk a legtöbbet – akár 6-8-9 órát – huzamosan, egyhelyben.

Tehát, ha mosható a huzat, frissíthető – ez szuper, de a tapasztalat az, hogy emellett és a hiperszuper extraporszívók, tisztítógépek mellett is jellemzően 7 év elteltével telítődik a matracmag a fent említett apró részecskékkel, nedvességgel. Ennek következtében fordulhat elő aztán, hogy az ember - különösen este, a lefekvést követően – allergiás reakciókat produkál, tüsszög, vagy a könnye folyik.

 

 Ökölszabályként azt mondhatjuk, hogy alvás-higiénés szempontból ideális esetben 7 évente lenne érdemes matracot cserélnünk ahhoz, hogy elmondhassuk, egészséges-ideális környezetben alszunk.

Ez talán meghökkentő szám, különösen a mostani kereskedelemi gyakorlatban általános 20-25 éves matracgaranciák mellett, de úgy gondolom, érdemes rajta néhány percet elgondolkodni. Én most itt nem bontom tovább ezt a kérdéskört, ha Neked van hozzáfűznivalód, írd le nekünk kommentben!

 

 Röviden tehát: alvás-higiénés okokból, egészségügyi szempontból célszerű lenne a matracot 7 évente cserélni - ha teheted, válassz újat, cseréld le! Ha erre nincs lehetőséged, akkor arra figyelj, hogy szellőzzön az ágy naponta legalább 3 órát, a matrac mosható huzatban lakjon és porszívózd őt nagy teljesítményű porszívóval néhány havonta!

Végezetül egy érdekes infó – saját tapasztalat: míg Németországban, az alvás európai Mekkájában a statisztikák szerint jellemzően 6 évente cserélik az emberek matracaikat, addig itthon nálunk, a Gerincdoktor ágybetét használói 9-10 év elteltével jelentkeznek új matracért, s eddig kivétel nélkül visszaigazolást kapunk, hogy nincs baja a matracnak, csupán annyi, hogy lassan tinédzser korba lép :)

 

Van mondanivalód az olvasottak kapcsán?
Oszd meg velünk véleményed itt a blogon, szólj hozzá!
 

 

Élvezd a napot, aludj JÓL,

Gyöngyi
a naturhome szépálom-felelőse
 

 

 Ha szeretnél értesítést a következő írásról, itt add meg a címed:
www.naturhome.hu/alvas-magazin

 

 

Szép Húsvétot - aludd ki magad!

 Így varázsolj húsvéti-tavaszi idillt a hálóba

 

 Szépséges friss hálószobákat, inspiráló dekorötleteket hoztunk ma, hogy olyan mesés tavaszi szentéllyé varázsolhasd Te is a hálódat, ahol újjászülethetsz, feltöltődhetsz az ünnepek alatt.

 Nem kell nagy hókuszpókuszra gondolnod! Minimál projektként egy friss finom is illat megteszi - húzz ropogósra vasalt, friss ágyneműt, tégy egy finom vázába néhány friss orgona ágat az ágy közelébe és élvezd a családod, barátaid társaságát, a gyönyörű napsütést, lazíts az ünnepek alatt és aludj nagyokat, jókat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Búcsúzóul még egy gyors tipp, hogy a 3 nap tényleg pihenésről szóljon: figyelj a vacsorára, hogy mikor, mit és mennyi eszel, illetve még néhány apróságra - részletek itt -, s aludj JÓL, pihend ki magad!

 

 Szép ünnepet - lányoknak sok locsolót, fiúknak tengernyi piros tojást - szeretettel,

 

Gyöngyi
a naturhome szépálom-felelőse

 

fotók: inneninneninneninneninneninneninneninneninneninnen,
inneninneninneninneninneninnen,  innen és naturhome

 

Ha szeretnél értesítést a következő írásról, itt add meg a címed: 
www.naturhome.hu/alvas-magazin

 

 

 

 

 

 

Tartalom átvétel